Sofie Kuilman over het nieuwe woonruimteverdeelsysteem

Door Sofie Kuilman op 2 april 2021

Wie een sociale huurwoning zoekt in onze regio, staat jarenlang op een wachtlijst. Tien à vijftien jaar wachten is geen uitzondering meer. Soms hebben woningzoekenden geen tijd om zo lang te wachten, bijvoorbeeld bij een scheiding of als een jongere noodgedwongen heel lang thuis woont omdat de inschrijfduur te kort is. PvdA Diemen vindt dit onacceptabel.

Afgelopen donderdag 25 maart heeft de gemeenteraad van Diemen het beleidsvoorstel ‘Een sociale huurwoning zoeken verandert’ aangenomen. Het nieuwe woonruimteverdeelsysteem zorgt ervoor dat de verdeling van sociale huurwoningen eerlijker verloopt. Met het nieuwe systeem telt niet alleen meer mee hoe lang iemand al ingeschreven staat als woningzoekende (de inschrijfduur), maar wordt er ook gekeken naar de situatie waarin iemand zit en hoe actief iemand zoekt naar een nieuwe woning. Daardoor maken o.a. starters meer kans op een woning.

Het nieuwe woonruimteverdeelsysteem is uitgebreid voorbereid. Onder andere met een enquête die door 20.000 mensen in de regio is ingevuld, informatieavonden voor de gemeenteraad en overleg tussen de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland, Zaanstad, Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Uithoorn en corporaties.

Het nieuwe woonruimteverdeelsysteem lost het echte probleem – de woningnood – natuurlijk niet op. De enige oplossing is bouwen, bouwen, bouwen. Dit heeft de PvdA nadrukkelijk naar voren gebracht in het raadsdebat en die mening werd eigenlijk door alle fracties gedeeld. Hoewel het nieuwe systeem het woningtekort niet oplost, zorgt het er wel voor dat groepen woningzoekenden die hard op zoek zijn naar een woning en nu vaak achter het net vissen, bijvoorbeeld starters, meer kans maken op een woning. Kortom, de taart wordt niet groter door het nieuwe systeem, maar de taart wordt wel eerlijker verdeeld.

Sofie Kuilman

Sofie Kuilman

Ik ben Sofie Kuilman, geboren en getogen in Diemen. Sinds 2018 zit ik in de gemeenteraad. Het is mij een eer en genoegen dat ik tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 de lijst aan mag voeren! De afgelopen maanden hebben we op straat veel gesprekken gevoerd met inwoners van onze mooie gemeente. Gesprekken waar ik erg

Meer over Sofie Kuilman