Hoe zelfredzaam ben jij zonder dak boven je hoofd?

Door Dylan Price op 30 maart 2024

In het Diemernieuws van 28 maart schreef onze fractieopvolger Dylan de raadscolumn. Deze lees je natuurlijk ook hier:

Hoe zelfredzaam ben jij zonder dak boven je hoofd?

Afgelopen jaren zie ik steeds vaker aan lagerwal geraakte mensen bij het daklozenscreeningsloket, zo ook Harry die met de vraag kwam om hulp met opvang of huisvesting. Hij slaapt in zijn auto nadat hij uit zijn onderhuurwoning gezet is wegens geldgebrek. Harry heeft het sinds zijn scheiding moeilijk en heeft het gevoel dat hij aan het afglijden is. Toch staat Harry binnen een uur weer buiten met de boodschap dat hij zelf aan de slag moet.

In Nederland hebben we de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), deze is in 2015 ingevoerd en heeft verregaande gevolgen gehad voor onder andere mantelzorg, dagbesteding en maatschappelijke opvang. Kort gezegd komt het erop neer dat zorg die voorheen door de Rijksoverheid geregeld werd nu overgedragen is  aan de gemeenten. De invoering van de WMO betekende blijkbaar ook voor de Rijksoverheid een flinke bezuiniging om door te voeren. Daarmee de gemeenten een vrijwel ondoenlijke taak toebedelend.

De WMO is gebaseerd op het idee dat iedereen zichzelf moet kunnen redden, tenzij. Die tenzij is de drempel die in de WMO verwerkt is in de term ’niet-zelfredzaam’ en komt erop neer dat je forse psychosociale problematiek moet hebben om de benodigde hulp te krijgen. Het aantal daklozen in Nederland is de afgelopen 10 jaar verdubbeld volgens het CBS en loopt nog steeds op. Het college voor de rechten van de mens zegt: ‘Het recht op behoorlijke huisvesting is een fundamenteel mensenrecht’.

Terug naar Harry en vraag uzelf af: Hoe zelfredzaam kun je zijn zonder een dak boven je hoofd? Wat zou u doen gezien de schrijnende wooncrisis en wachtlijsten voor elke vorm van zorg? Als onze overheid deze taak niet meer pakt en de gemeente (die haar stinkende best doet) tegen allerlei ingewikkeldheden aanloopt, op wie kan Harry dan nog rekenen? Het is tijd dat we eisen dat onze overheid weer de regie pakt over deze fundamentele maatschappelijk taak, dat zijn we mensen zoals Harry verschuldigd.

Dylan Price
Fractieopvolger PvdA

Dylan Price

Dylan Price

Mijn naam is Dylan Price, geboren en getogen in Amsterdam en een aantal jaren terug in Diemen-Zuid komen wonen met mijn gezin. Mijn hart heeft altijd bij de PvdA gelegen en ik ben dan ook verheugd om de rol van fractieopvolger te mogen vervullen binnen de PvdA-fractie. Vanwege mijn werk bij de GGD kom ik

Meer over Dylan Price