Schriftelijke vragen over opkoopbescherming

Door Sofie Kuilman op 20 september 2021

Je wil zeker zijn van een fijne en betaalbare woning. Waar je een gezin kan stichten. Een plek waar je thuis bent. Maar op veel plekken in Nederland is bijna onmogelijk om dat thuis te vinden. De vraag is groot en het aanbod klein. Beleggers, speculanten en huisjesmelker domineren. Daar strijden wij tegen en daarom stelde Sofie Kuilman de volgende schriftelijke vragen aan het college:

Geacht college van burgemeester en wethouders,

Afgelopen zondag gingen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de verziekte woningmarkt in Nederland en de wooncrisis. Het tekort aan (betaalbare) woningen is een groot en urgent probleem. De Partij van de Arbeid Diemen is van mening dat alle instrumenten die er zijn om de wooncrisis te bestrijden en de woningmarkt te beteugelen gebruikt moeten worden.

Een huis is om in te wonen, het is geen beleggingsobject. Het gebeurt nog te vaak dat kapitaalkrachtige beleggers huizen wegkapen voor de neus van particulieren en deze huizen vervolgens duur verhuren. Bij nieuwbouwwoningen hebben we dit ondervangen met de zelfbewoningsplicht, waardoor de koper daadwerkelijk zelf in het huis moet gaan wonen. Voor bestaande woningen was zoiets niet mogelijk. Dat verandert in het nieuwe jaar. Gemeenten kunnen dan wijken aanwijzen waar een opkoopbescherming geldt. Dat houdt in dat de koper van een huis in die specifieke wijk er voor een bepaalde periode zelf moet wonen. PvdA Diemen is een groot voorstander van deze maatregel.

  1. Bent u het met de PvdA Diemen eens dat we alles op alles moeten zetten om ervoor te zorgen dat in deze tijd van woningschaarste woningen niet worden opgekocht door beleggers?
  2. Is het college bekend met de wetswijziging die het mogelijk maakt om een opkoopbescherming in te voeren voor bestaande woningen?
  3. Ziet het college de opkoopbescherming als een zinvolle maatregel voor Diemen?
  4. Kan het college een indicatie geven van het moment waarop de opkoopbescherming in Diemen ingevoerd kan worden?

Alvast dank voor uw reactie.

Met vriendelijke groet namens de fractie van de PvdA,

Sofie Kuilman

Sofie Kuilman

Sofie Kuilman

Ik ben Sofie Kuilman, geboren en getogen in Diemen. Sinds 2018 zit ik in de gemeenteraad. Het is mij een eer en genoegen dat ik tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 de lijst aan mag voeren! De afgelopen maanden hebben we op straat veel gesprekken gevoerd met inwoners van onze mooie gemeente. Gesprekken waar ik erg

Meer over Sofie Kuilman