Ik ben Willem van Es, geboren in 1958, getrouwd met Ann.
Ik ben ‘driehoog-achter’geboren in de Burgemeester de Kievietstraat hier in Diemen. Net als nu was ook in die tijd spraken van een grote woningnood. Na een paar jaar verhuisde ik mee met mijn ouders naar de – nog landelijke – Ouderkerkerlaan. Door ‘veranderde ruimtelijke ordeningsidealen’ in de jaren ‘70 moesten wij verhuizen naar Diemen-Centrum. Mijn eigen wooncarriere startte ik op Schelpenhoek en later Diemen-Noord waar ik nog steeds woon.
Als scholier heb ik gewerkt in de slagerij van Arie Havekotte in het winkelcentrum.
Lange tijd ben ik betrokken geweest bij de Judovereniging van de Algemene Speeltuin Vereniging (ASV). Eerst als leerling van de oprichter H. Fritz, later als judoleraar, tot een dienstongeval dat onmogelijk maakte.
In 1978 trad ik in dienst bij de Amsterdamse politie als agent. In 1983 startte Wijkteam De Pijp, een wijk met een fantastische toeristische markt, veel drugshandel, prostitutie en mensenhandel. Het was een turbulente periode in Amsterdam, waarin projectontwikkelaars – beter speculanten – veel woningen en bedrijfspanden lieten verpauperen. De reactie daarop was de opkomst van de kraakwereld. In dezelfde tijd kreeg ik de gelegenheid Rechten aan de Universiteit van Amsterdam te gaan studeren. Een mooie kans om praktijk en theorie te combineren. Dat veranderde mijn carrièrepad. Van de straat naar Bureau Informatie en Misdaadanalyse en later naar Bureau Managementinformatie en Onderzoek, de ‘adviesclub’ van de Korpsleiding. Daar deed ik onderzoek naar veelplegers, LVB’ers, de effectiviteit van de wijkagent, zwaarte van de buurten – ook die van Diemen – voor de ‘buurtregisseurs’ nu wijkagenten, data mining, geografische (misdaad)analyse en nog heel veel meer. Vanaf 2007 heb ik vier jaar voor de Koninklijke Marechaussee op Schiphol gewerkt om daar analisten en onderzoekers te helpen zich te ontwikkelen.
Ik studeerde af als socioloog-criminoloog en ben verbonden aan een groep ‘sociaal-veranderkundigen’ aan de UvA.
Op dit moment houd ik me bezig met het geven van cursussen voor een bedrijf uit Eindhoven (SBO). Dit bedrijf biedt cursussen aan op het gebied van leefbaarheid, veiligheid en integriteit. Daarnaast adviseer ik overheidsorganisaties en bedrijfsleven met de leefbaarheid, veiligheid en integriteit te bevorderen en criminaliteit te bestrijden.
Ik sta voor een holistische benadering van maatschappelijke problemen. Het zal niemand verbazen, dat ik leefbaarheid, veiligheid en integriteit vanuit een sociaal-democratisch mensbeeld benader. Heel veel hedendaagse problemen hebben een leefbaarheidscomponent. Zeker in een gemeente!
Als volksvertegenwoordiger wil ik me blijven inzetten voor alle inwoners van Diemen, jong en oud, goede en betaalbare woningbouw en bruisend verenigings- en ‘dorpsleven’. Ik wil in de eerste plaats een bruggenbouwer zijn. Ik wil contact houden met medestanders, maar ook met mensen die het niet eens zijn met mij of die kritiek hebben op de overheid. Daarvoor ben ik actief op social media.