Aanpak van Huiselijk Geweld: Samen Sterker

Door Willem van Es op 10 december 2023

In het Diemerniews van 6 december was het de beurt aan Willem van Es om de raadscolumn te schrijven, deze lees je hieronder.

Aanpak van Huiselijk Geweld: Samen Sterker

Is het u al opgevallen? Veiligheid en leefbaarheid in buurten waren geen thema’s bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen. Ik vond het als oud-politieman en PvdA-raadslid gek.

Vreemd, omdat onveiligheid en een slechte leefbaarheid de basis zijn voor veel maatschappelijke problemen. De inrichting van de openbare ruimte is van invloed op verkeersveiligheid, hoe u recreëert, een terrasje pakt, of gewoon op een bankje in het parkje of pleintje zit. Uit onderzoek blijkt dat de inrichting – met name een groene, schone omgeving – heel veel overlast en criminaliteit voorkomt. De aanwezigheid van mensen werkt preventief. Ook mooi groen werkt preventief op criminaliteit en overlast, hoewel het subjectieve gevoel soms anders zegt. Gelukkig is Diemen groen, goed onderhouden en veilig.

Daarom GEEN aandacht voor waar we elkaar ontmoeten, maar de beslotenheid van de woning.

Huiselijk geweld is een groot maatschappelijk probleem dat vele levens verwoest en families ontwricht. De PvdA vindt dat zorgelijk. Gelukkig zijn er in de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet om dit onaanvaardbare gedrag aan te pakken en slachtoffers te beschermen.

De kernprincipes in de aanpak van huiselijk geweld zijn preventie, voorlichting en bewustwording. Het doorbreken van de stilte is van cruciaal belang. Het belangrijk om risicofactoren vroegtijdig te identificeren en hulp te bieden aan deze gezinnen.

Tot slot is er de noodzaak van maatschappelijke betrokkenheid. Huiselijk geweld is een probleem dat ons allemaal aangaat. Daarom moet iedereen leren hoe ze tekenen van geweld kunnen herkennen en waar ze hulp kunnen zoeken.

Kortom, de aanpak van huiselijk geweld vereist een gecoördineerde inspanning vanuit verschillende hoeken van de samenleving. Ook vanuit de politiek! Samen kunnen we huiselijk geweld bestrijden en iedereen een veiligere toekomst bieden.

Willem van Es

Willem van Es

Ik ben Willem van Es, geboren in 1958, getrouwd met Ann. Ik ben ‘driehoog-achter’geboren in de Burgemeester de Kievietstraat hier in Diemen. Net als nu was ook in die tijd spraken van een grote woningnood. Na een paar jaar verhuisde ik mee met mijn ouders naar de – nog landelijke – Ouderkerkerlaan. Door ‘veranderde ruimtelijke

Meer over Willem van Es