Wethouder Marian Everhardt over bestaanszekerheid

Door Marian Everhardt op 11 februari 2024

Bestaanszekerheid

Bestaanszekerheid staat onverminderd hoog op de politieke agenda. In Diemen doen we dag in dag uit ons uiterste best om inwoners te ondersteunen die het hoofd niet of nauwelijks boven water kunnen houden. We bieden goede minimaregelingen en hebben daarnaast een extra pakket aan maatregelen opgetuigd: de Steunimpuls. Het komend jaar gaan we met behulp van uitkomsten van de Armoedemonitoren en de evaluatie van de Steunimpuls  het armoedebeleid herijken.

Kijkend naar bestaanszekerheid is het niet alleen van belang om scherp te hebben wat er al goed gaat in Diemen en wat we nog kunnen verbeteren, maar ook  uitgangspunten te betrekken binnen het Sociaal Domein, inclusief Wonen, die een rol spelen bij het versterken van bestaanszekerheid in het komend jaar.

Uitgangspunten 2024

Bij het herijken van bestaand beleid en de vertaalslag naar concrete activiteiten zijn de volgende uitgangspunten van belang:

  • Volwaardig kunnen meedoen aan de samenleving
  • Een zeker bestaan voor iedereen
  • Kansengelijkheid
  • Betaalbare en bereikbare zorg
  • Solidariteit en gemeenschapszin
  • Wonen is een recht
  • Kwalitatief goede voorzieningen
  • Een benaderbare gemeente die uitgaat van vertrouwen in haar inwoners

Bewust doen

Nieuw te ontwikkelen activiteiten worden getoetst aan bovenstaande uitgangspunten. Daarnaast liggen er verantwoorde keuzes aan ten grondslag die passend, uitvoerbaar en effectief zijn. We gaan bewust aan de slag.

Prioriteiten 2024

In het coalitieakkoord Diemen met elkaar en voor elkaar 2022-2026 zijn binnen het sociaal domein veel doelstellingen en activiteiten opgenomen. Voor het komend jaar gaan we met name focussen op activiteiten die een zichtbaar en concreet resultaat opleveren, van directe meerwaarde zijn voor onze inwoners en recht doen aan de sociale kenmerken van de gemeente Diemen, waar iedereen mee mag doen en niemand aan de zijlijn komt te staan.

Hieruit volgen de volgende 6 prioriteiten:

  1. Vergroten bereik minima regelingen.
  2. Versterken aanpak gedupeerden toeslagenaffaire.
  3. Meer aandacht voor inwoners met afstand tot de arbeidsmarkt.
  4. Impuls samenlevingsopbouw en tegengaan van eenzaamheid.
  5. Bevorderen doorstroming op de woningmarkt met specifieke aandacht voor ouderen.
  6. Ontwikkeling van een brede middelbare school, passend bij het karakter van Diemen en de behoeften van Diemense leerlingen.

Marian Everhardt, wethouder gemeente Diemen

Marian Everhardt

Marian Everhardt

Ik ben Marian, 66 jaar, en zie mijzelf als een sociaaldemocraat in hart en nieren. In mijn werkzame leven in het voortgezet onderwijs heb ik altijd gestreefd naar kansengelijkheid in een veilig en prettig schoolklimaat waarin iedereen wordt herkend en erkend. De meritocratie en de maakbare samenleving zijn voor mijn gevoel geen vanzelfsprekendheid meer en

Meer over Marian Everhardt