Door Nico Portegijs op 6 februari 2022

Schriftelijke vragen over het giftenbeleid in Diemen

In reactie op de ‘boodschappenaffaire’ in Wijdemeren nam de Tweede Kamer in februari 2021 een motie aan dat bijstandsgerechtigden tot 1200 euro aan giften mogen ontvangen zonder gekort te worden. De regering heeft daar tot nu toe niets aan gedaan. Uit onderzoek van Platform Investico, EenVandaag en Trouw blijkt dat ruim tachtig gemeenten in 2021 zelf hun regels voor het ontvangen van giften in de bijstand hebben versoepeld. Inwoners van deze gemeenten mogen sindsdien giften ontvangen (tot 1200 euro) zonder direct gekort te worden op hun uitkering.
Voor een overzicht van deze gemeenten zie: https://files.platform-investico.nl/app/uploads/2022/01/11150555/Verantwoording.pdf

Zoals we kunnen zien ontbreekt de gemeente Diemen, omdat de gemeente al in 2020 een soepel beleid had. Dat blijkt uit de beantwoording van het College van vragen van D66 (december 2020). De vrijstelling heeft in Diemen vorm gekregen in een uitvoeringsinstructie aan de medewerkers van Sociale Zaken.
Als het onderzoeksbureau de gemeente Diemen niet vermeldt, dan vraagt de fractie van de PvdA zich af of de Diemense uitkeringsgerechtigden wel over deze informatie beschikken.
Daarom stellen wij de volgende vragen aan het College.

  1. Is het College bekend met het onderzoek van Platform Investico, EenVandaag en Trouw waaruit blijkt dat ruim tachtig gemeenten het giftenbeleid hebben versoepeld naar aanleiding van de commotie die ontstond naar aanleiding van de uitvoering van dit beleid in Wijdemeren?
  2. Is het College het met de fractie van de PvdA eens dat algemene bekendheid zal moeten worden gegeven aan deze Diemense regeling en dat de gemeente Diemen daarom thuishoort in het rijtje van gemeenten die eigen beleid hebben met betrekking tot giften en de bijstand?
  3. Zijn de Diemense uitkeringsgerechtigden in voldoende mate op de hoogte van de betreffende regelgeving in Diemen?
  4. Op welke wijze gaat het College de Diemense regels voor het ontvangen van giften in de bijstand communiceren in het algemeen en naar Diemense uitkeringsgerechtigden in het bijzonder?\

Bijlage: BIJSTANDSGERECHTIGDEN IN DE KNEL DOOR HOGE TERUGVORDERINGEN

Namens de fractie van de PvdA

Nico Portegijs

Nico Portegijs

Nico Portegijs

Ik ben Nico Portegijs, geboren in 1954. Ik woon sinds 1990 in Diemen Noord. Sinds 1992 ben ik actief betrokken bij de PvdA-fractie. En zo lang de kiezers dat mogelijk maken wil ik met de ervaring van jaren en het enthousiasme van de eerste dag een bijdrage blijven leveren aan een gezonde en vitale gemeente

Meer over Nico Portegijs