Betoog van Frank Geerts over de steunimpuls

Door Frank Geerts op 20 november 2022

Afgelopen donderdag 17 november sprak Frank Geerts names de PvdA het onderstaande betoog uit over de steunimpuls:

De nood is hoog

Iedereen heeft dit geconstateerd. Daarom is het goed dat het college met een steunpakket komt. Voor korte termijn maar ook voor lange termijn. Snelle actie is geboden, maar hier schuilt het gevaar in dat er iets beloofd kan gaat worden wat uiteindelijk niet gerealiseerd kan worden. Deugdelijk beleid is voor de PvdA van belang maar kost tijd.

Geld moet terecht komen waar het nodig is

Dat er voor gekozen is om boven de 130% bijstandsinkomen overgegaan wordt naar maatwerk voor het krijgen van de energie toeslag ziet de PvdA als een mooie stap. Risico is wel dat het een uitdaging is om de doelgroep te bereiken en dat het ambtelijke capaciteit kost. Graag aandacht voor mensen met blokverwarming en we zijn benieuwd naar het plan van aanpak voor studenten. Dat er bij betalingsproblemen toch toeslag uitgekeerd wordt is positief. Doelgroepen opsporen wordt een uitdaging voor de vliegende brigade, waarbij ik er vanuit ga dat informatie op B1 niveau is en meertalige zal zijn. Voordeel van een gesprek met iemand hebben is dat er ook gewezen kan worden op mogelijke andere regelingen. Extra uren voor vroeg er op af gesprekken kan een zo extra goede resultaten geven. Blijft nu wel een incidentele actie voor 2022. Wij hopen dat dit structureel wordt.

Het crisis fix team is een mooi voorbeeld van directe snelle actie voor eenvoudige snelle isolatie verbetering. Dat dit uitgebreid gaat worden op de langere termijn volgens het Jungle model juichen we toe. Zeker als hier ook gewerkt wordt met o.a leerwerk trajecten.

Stadspas

Het uitbreiden van de stadspas is iets wat de PvdA al maanden eerder heeft voorgesteld middels schriftelijke vragen. Fijn dat dit nu toch serieus opgepakt wordt en er onderzoek gedaan gaat worden welke mogelijkheden er zijn. Uitvoerige bespreken is inderdaad wenselijk. Sommige acties kunnen heel simpel zijn, zoals een brief sturen naar mensen die geen aanvraag gedaan hebben individuele inkomenstoeslag, andere vergen goed onderzoek zoals Noodhulpbureau. De steunimpuls is een stap om de bestaanszekerheid voor iedereen te behouden. Er is de laatste weken erg veel werk verzet om tot dit resultaat te komen. Dank allen.

Aan de slag!

 

Frank Geerts

Frank Geerts

Dit is de tweede raadsperiode voor mij. In 2017 ben ik gestart als fractieopvolger in een betrokken, bekwame fractie. Het is mogelijk om samen het verschil te maken. Bestaanszekerheid is essentieel. Zorgen kunnen vaak leiden tot gezondheidsproblemen, overgewicht, uitsluiting van de arbeidsmarkt, isolement en lagere kansen in de maatschappij. Dit wil ik als sociaaldemocraat niet

Meer over Frank Geerts