Plan van aanpak energiearmoede

23 juli 2022
In maart kwamen de PvdA en GroenLinks Diemen met het actieplan energiearmoede. Het actieplan is overgenomen in het coalitieakkoord en er ligt nu al een plan van aanpak. Zo gaan we energiearmoede tegen en zorgen we dat niemand in de kou zit. 


De gemeente komt in actie tegen energiearmoede

Door de stijgende energieprijzen wordt het voor steeds meer mensen moeilijk om de energierekening te betalen. Vooral mensen met een smalle beurs worden hierdoor hard geraakt. Het nemen van maatregelen om de energiekosten te verlagen, loont. Maar juist als je niet veel te besteden hebt, is dat vaak erg moeilijk of zelfs onmogelijk. De gemeente komt daarom in actie. Met diverse maatregelen worden inwoners met een laag inkomen ondersteund. Incidenteel door de eenmalige tegemoetkoming voor de energiekosten ruimhartig toe te kennen, namelijk aan huishoudens met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum. Structureel door een aantal acties die helpen om de energierekening omlaag te brengen. Dat staat in het ‘Plan van aanpak energiearmoede’ dat het college van B en W deze week heeft vastgesteld.

‘Wij beseffen dat er op de lange termijn structurele oplossingen moeten komen om energie te besparen. Met de sterk stijgende energieprijzen is dat nog urgenter geworden’, aldus wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg, die duurzaamheid in zijn portefeuille heeft. In de Transitievisie Warmte 2021-2026, die de gemeenteraad eind 2021 heeft vastgesteld, is een basis gelegd voor een aanpak om samen met inwoners woningen te isoleren en uiteindelijk ook van het gas af te halen. ‘In de visie staat onder andere dat de energietransitie voor iedereen betaalbaar moet zijn. Met het ‘Plan van aanpak energiearmoede’ hebben we nu bovendien een aantal acties op touw gezet om inwoners die het hardste worden geraakt door de stijgende energiekosten te helpen die kosten te beperken. Dat zijn mensen met een laag inkomen. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden om studenten te ondersteunen bij het nemen van maatregelen om energie te besparen.’

Een aantal acties uit het Plan van aanpak energiearmoede:

Energieslurpers vervangen

Het vervangen van energieslurpende huishoudelijke apparaten kan veel schelen in de energiekosten. De besparing die bijvoorbeeld behaald kan worden door een oud model koelkast te vervangen door een energiezuinig model kan over de jaren vele honderden euro’s bedragen. Mensen met een laag inkomen zullen daarom financieel worden gesteund om een investering in zuiniger witgoed te kunnen doen.

Energiecoaches en de Fix Brigade

Er zijn al energiecoaches actief in Diemen, vrijwilligers die mensen adviseren over energiebesparing. Daar wil de gemeente een Fix Brigade aan toevoegen. Dat is een onderhoudsdienst voor klussen op het gebied van energiebesparing en aanverwante onderwerpen (vochtigheid, ventilatie). De Fix Brigade voert klussen uit, tegen (geringe) betaling of bij lage inkomens gratis.

Informatiebijeenkomsten

Komend najaar en winter organiseert de gemeente informatiebijeenkomsten in buurthuizen rond het thema energiebesparing. Zo kunnen inwoners worden geïnformeerd en geactiveerd om energie te besparen.

Een aanvraag doen of een afspraak maken

Inwoners van Diemen met een laag inkomen die de eenmalige energietoeslag 2022 niet automatisch hebben ontvangen, kunnen een aanvraag doen. Op www.diemen.nl staat meer informatie en kan direct een aanvraag worden gedaan.

Een afspraak maken met een energiecoach kan via www.bespaarafspraak.nl/diemen.
Over de andere acties wordt na de zomer meer bekendgemaakt.