PvdA in de raad

Door Sofie Kuilman op 24 juli 2024

Beste partijgenoot,

De Diemense PvdA fractie praat je graag bij over de activiteiten in de gemeenteraad. Donderdag 18 juli was de laatste gemeenteraadsvergadering van dit politieke seizoen, met een volle agenda.

We zullen voortaan na elke raadsvergadering een update geven over wat er besproken is. Veel leesplezier met deze eerste editie van ´PvdA in de raad´ en een hele fijne zomer!

Hartelijke groet namens de hele fractie,

Sofie Kuilman (fractievoorzitter)

Algemene beschouwingen bij de kadernota

Het belangrijkste onderwerp op de agenda was de kadernota 2025. De kadernota geeft richting aan de politieke doelen en ambities van de gemeente voor 2025 en verder. De komende jaren krijgt Diemen – net als veel andere gemeenten – minder geld van de Rijksoverheid. Dat betekent dat de gemeente mogelijk moet gaan bezuinigen vanaf 2028. Het college gaat een afwegingskader maken voor mogelijke bezuinigingen en de gemeenteraad kon hier in de algemene beschouwingen aandachtspunten voor meegeven.

Voor de PvdA staat voorop dat we de voorzieningen die we in Diemen hebben – denk aan De Omval, de goed onderhouden openbare ruimte en de ruimhartige ondersteuning van inwoners die het (financieel) even wat minder hebben, overeind willen houden. We willen daarom dat er allereerst gekeken wordt naar het verhogen van de inkomsten van de gemeente en daarna pas naar bezuinigingen.

Naast de suggesties voor bezuinigingen en ombuigingen, hebben we als partij een voorstel voor ‘struikroven’ ingediend: als er (nieuw)bouwplannen of herinrichtingen zijn, willen we voor deze starten inwoners de mogelijkheid geven om de planten en struiken die mogelijk moeten verdwijnen, weg te halen en te kunnen planten in hun tuin of perk dat ze beheren. Een meerderheid van de gemeenteraad was voor het voorstel.

De gemeenteraad heeft ook met grote meerderheid een motie, ingediend door de Ons Diemen, D66, GL en PvdA, aangenomen die het doel heeft om verspreiding van soa’s terug te dringen. Condooms worden veel minder gebruikt en de druk op de GGD en huisartsen is groot, waardoor er lange wachttijden zijn of mensen afhaken om te laten testen. Door schaamte of hoge kosten worden condooms minder vaak gebruikt. Condooms worden in 2025 en 2026 verstrekt op de plekken waar ook gratis menstruatieartikelen aangeboden worden. Daarnaast wordt er daar ook middels flyers voorlichting gegeven.

Onze volledige inbreng bij de algemene beschouwingen lees je hier.

Bouwplannen Rietschuurhof

Al een tijdje geleden is de gemeenteraad akkoord gegaan met de bouw van seniorenwoningen bij de Rietschuur op De Sniep. Tijdens de afgelopen raadsvergadering is een gewijzigd programma van eisen vastgesteld, om de bouwplannen haalbaarder te maken. De PvdA is blij met de gewijzigde plannen. Door de wijzigingen, komen er meer sociale huurwoningen. Dat juichen we als PvdA van harte toe, want hoewel er veel gebouwd wordt, is er nog steeds een groot tekort aan sociale huurwoningen.

Op de website van de gemeente vind je meer informatie over het project.

Woonvisie

In de woonvisie legt de gemeente het woonbeleid voor de komende jaren vast. De vorige woonvisie uit 2018 was wat achterhaald. De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan een nieuwe woonvisie en deze is op 18 juli vastgesteld. We willen wonen in Diemen de komende jaren voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar en bereikbaar houden met een goede en passende woningvoorraad. Het woonbeleid richt zich de komende jaren op vijf punten:

  1. Voldoende woningen
  2. Betaalbare woningen
  3. Passende woningen
  4. Duurzame woningen
  5. Sterke wijken

Samen met GroenLinks hebben we een voorstel gedaan om de woonvisie aan te passen. We hebben het voor elkaar gekregen dat particuliere verhuurders van sociale huurwoningen gestimuleerd worden om de huurwoningen aan te bieden via Woningnet/DAK, zoals corporaties dat ook doen. Op die manier zijn sociale huurwoningen zoveel mogelijk op dezelfde plek te vinden. Dat is wel zo handig voor woningzoekenden.

Wil je meer weten over de woonvisie? Dat kan via deze link.

Verbouwing gemeentehuis

Het gemeentehuis van Diemen is bijna een kwart eeuw oud. De inrichting is niet toegerust op de huidige manier van werken. Het college heeft de raad daarom voorgesteld het gemeentehuis te gaan verbouwen en opknappen. Daar komt een forse investering bij kijken. De PvdA staat voor goed werkgeverschap en vindt het noodzakelijk om onze ambtenaren een goede werkplek te bieden en het gemeentehuis klaar te maken voor de toekomst. Daarom hebben we ingestemd met de kredietaanvraag voor de verbouwing van het gemeentehuis.

Herijking armoedebeleid

Tijdens de informatieve raadsvergadering op donderdag 4 juli werd over de tussentijdse herijking van het armoedebeleid gesproken. Het debat ging met name over de Stadspas. Momenteel kunnen alle AOW’ers in Diemen een Stadspas aanvragen, waarmee je gratis of met korting allerlei activiteiten kunt doen. Voor inwoners beneden de AOW leeftijd, is de Stadspas alleen maar beschikbaar als het inkomen lager is dan 130% van het sociaal minimum.

De PvdA vind het belangrijk dat het geld van de minimaregelingen terecht komt bij de mensen die dit het hardste nodig hebben. Daarom steunen we het college om de Stadspas niet meer aan alle AOW’ers beschikbaar te stellen, maar alleen aan de AOW’ers met een lager inkomen.

We begrijpen dat dit een teleurstelling kan zijn voor degenen die mogelijk geen gebruik meer kunnen maken van de Stadspas. Gelukkig worden er in Diemen talloze activiteiten georganiseerd door verschillende organisaties, zoals buurthuizen, Stichting Welzijn Diemen, en Diemen voor Elkaar. Deze activiteiten zijn vaak gratis of tegen een kleine bijdrage toegankelijk voor iedereen.

Op onze website lees je meer over de herijking van het armoedebeleid.

Sofie Kuilman

Sofie Kuilman

Ik ben Sofie Kuilman, geboren en getogen in Diemen. Sinds 2018 zit ik in de gemeenteraad. Het is mij een eer en genoegen dat ik tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 de lijst aan mag voeren! De afgelopen maanden hebben we op straat veel gesprekken gevoerd met inwoners van onze mooie gemeente. Gesprekken waar ik erg

Meer over Sofie Kuilman