Eind september stelde de fractie vragen aan het college over de opvang van vluchtelingen in Diemen, zie ook het nieuws bericht van 20 september. De antwoorden van het college op de vragen lees je hieronder:
Geachte leden van de fractie,
Op 15 september 2021 is door uw fractie een aantal vragen gesteld over de ontwerphuisvestingsverordening Diemen 2021. Hieronder vindt u de antwoorden op deze vragen.
Vraag 1.
De situatie in Afghanistan zal niemand ontgaan zijn. De wisseling van regime heeft ervoor gezorgd dat veel mensen het land zijn ontvlucht, omdat ze er simpelweg niet meer veilig zijn. Ook Afghanen voor Nederland hebben gewerkt – en hun families – zijn niet meer veilig in het land. Een deel van hen is geëvacueerd en wordt nu opgevangen in noodlocaties die daarvoor snel zijn ingericht.
Er is echter een tekort aan (tijdelijke) opvang. Het demissionaire kabinet heeft provincies en gemeenten opgeroepen alles in het werk te stellen om meer opvangplekken te creëren. In het begin van deze eeuw was er in Diemen tijdelijk een asielzoekerscentrum gevestigd bij de ingang van het Diemerbos. De parkeerplaats aldaar ligt er nog steeds voor een belangrijk deel ongebruikt bij .
Is het college met ons van mening dat de Nederlandse overheid een bijzondere verplichting heeft tegenover mensen en hun familie die met ons hebben samengewerkt in Afghanistan?
Antwoord
In het vluchtelingenverdrag is vastgesteld wie in aanmerking komt voor de status van vluchteling en aan wie daarmee asiel moet worden verleend door het land waar een asielaanvraag gedaan wordt. In het vluchtelingenverdrag is ook vastgelegd welke rechten aan de al dan niet als vluchteling erkende asielzoeker worden toegekend. Nederland is als ondertekenaar aan het verdrag gebonden.
Vraag 2.
Is het college op de hoogte van het feit dat er op dit moment een gebrek is aan opvanglocaties voor asielzoekers?
Antwoord
In een brief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van 26 augustus 2021 met als onderwerp ‘Per direct extra opvang en huisvesting nodig’ meldde de minister: ‘Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht binnen enkele weken volledig bezet te zijn en niet langer nieuwe asielzoekers te kunnen opvangen. Op dat moment is crisisnoodopvang noodzakelijk. Er is nu inzet nodig van ons allen om dat te voorkomen.’ Het college concludeert daaruit dat er een gebrek dreigt aan opvanglocaties voor nieuwe asielzoekers.
Vraag 3.
Is er vanuit het COA contact geweest met de gemeente Diemen?
Antwoord
Er is met het COA naar aanleiding van deze brief geen direct contact geweest met de gemeente Diemen. Het contact over het al dan niet realiseren van (extra) opvang voor vluchtelingen of vergunninghouders met het ministerie verloopt via de Provinciale Regietafel flexibilisering asielketen.
Vraag 4.
Zo ja, wat was de inhoud van dit contact?
Antwoord
Er is geen contact geweest met het COA en de gemeente Diemen over de hierboven genoemde brief.
Vraag 5.
Heeft het college geïnventariseerd welke mogelijkheden er in Diemen zijn voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen?
Antwoord
Vluchtelingen zouden opgevangen kunnen worden in kleinschalige woonvoorzieningen of Asielzoekerscentra (Azc’s). Voor beide soorten locaties lijken in Diemen weinig mogelijkheden te zijn. Voor kleinschalige woonvoorzieningen zijn leegstaande panden geschikt met 350 tot 700 m2 bruto vloeroppervlak op fietsafstand van het centrum van de stad in of dichtbij een woonwijk met een bestemming ‘wonen’ of ‘maatschappelijk vastgoed.
Aan Azc’s worden door het COA specifieke eisen gesteld als leegstaand vastgoed vanaf 4500 m2 bruto vloeroppervlak of leegstaand vastgoed van 1500 tot 4500 m2 bruto vloeroppervlak, waarbij de eigenaar de locatie exploiteert en geschikt maakt als aanvullende opvanglocatie of terreinen groter dan 4 hectare die makkelijk zijn aan te sluiten op water, elektriciteit en riolering (bouwrijpe grond).
Het college ziet het als zijn taak om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn in Diemen om opvanglocaties te realiseren.
Vraag 6.
Zo ja, wat is daarvan de uitkomst en is dit gecommuniceerd richting het COA?
Antwoord
Op locaties met de bestemmingen ‘wonen’ of ‘maatschappelijk’ is geen leegstand. De bedrijventerreinen zijn ongeschikt voor bewoning. De bestemmingsplannen staan wonen op de bedrijventerreinen ook niet toe. In Diemen is geen bouwrijpe grond waar geen bestemming voor is.
Over de uitkomsten wordt niet met het COA gecommuniceerd.
Vraag 7.
Zo nee, bent u bereid om dat wel te doen?
Antwoord
Zie het antwoord op vraag 6.
Hoogachtend,
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Diemen,
T. Kemper Gemeentesecretaris a.i.
E. Boog Burgemeester