Fractie stelt schriftelijke vragen over opvang vluchtelingen

Door Sofie Kuilman op 20 september 2021

Naar aanleiding van de vreselijke situatie in Afghanistan stelde Sofie Kuilman namens de PvdA fractie de volgende vragen aan het college:

Geacht college van burgemeester en wethouders,

De situatie in Afghanistan zal niemand ontgaan zijn. De wisseling van regime heeft ervoor gezorgd dat veel mensen het land zijn ontvlucht, omdat ze er simpelweg niet meer veilig zijn. Ook Afghanen voor Nederland hebben gewerkt – en hun families – zijn niet meer veilig in het land. Een deel van hen is geëvacueerd en wordt nu opgevangen in noodlocaties die daarvoor snel zijn ingericht.

Er is echter een tekort aan (tijdelijke) opvang. Het demissionaire kabinet heeft provincies en gemeenten opgeroepen alles in het werk te stellen om meer opvangplekken te creëren. In het begin van deze eeuw was er in Diemen tijdelijk een asielzoekerscentrum gevestigd bij de ingang van het Diemerbos. De parkeerplaats aldaar ligt er nog steeds voor een belangrijk deel ongebruikt bij.

  1. Is het college met ons van mening dat  de Nederlandse overheid een bijzondere verplichting heeft tegenover mensen en hun familie die met ons hebben samengewerkt in Afghanistan?
  2. Is het college op de hoogte van het feit dat er op dit moment een gebrek is aan opvanglocaties voor asielzoekers?
  3. Is er vanuit het COA contact geweest met de gemeente Diemen?
  4. Zo ja, wat was de inhoud van dit contact?
  5. Heeft het college geïnventariseerd welke mogelijkheden er in Diemen zijn voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen?
  6. Zo ja, wat is daarvan de uitkomst en is dit gecommuniceerd richting het COA?
  7. Zo nee, bent u bereid om dat wel te doen?

Alvast dank voor uw reactie.

Met vriendelijke groet namens de fractie van de Partij van de Arbeid,

Sofie Kuilman

Sofie Kuilman

Sofie Kuilman

Ik ben Sofie Kuilman, geboren en getogen in Diemen. Sinds 2018 zit ik in de gemeenteraad. Het is mij een eer en genoegen dat ik tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 de lijst aan mag voeren! De afgelopen maanden hebben we op straat veel gesprekken gevoerd met inwoners van onze mooie gemeente. Gesprekken waar ik erg

Meer over Sofie Kuilman