Interview met wethouder Lex Scholten

7 juni 2020

Interview uit het DiemerNieuws van 6 februari 2020 met onze wethouder Lex Scholten:

 

Lex Scholten (PvdA) was op 29 januari 5.000 dagen wethouder van Diemen. Hij blikt terug op die periode.

DIEMEN – Het college dat bestond uit burgemeester Amy Koopmanschap en de wethouders Ruud Grondel (GroenLinks), Leo Worm (VVD) en Lex Scholten (PvdA) trad op 22 april 2006 aan.

Scholten: “Er was toen sprake van een overgangsperiode in de politiek. In de jaren ervoor was er binnen de politiek in Diemen onrust geweest over de plannen voor de verbouwing en nieuwbouw van winkelcentrum Diemerplein. Wij werden met een aantal problemen geconfronteerd. De bouw van woningen op Plantage de Sniep had vertraging opgelopen. De gemeente was alleen al aan rentelasten vier tot vijf miljoen euro per jaar kwijt. Daarnaast ging het slecht met kantorenpark Bergwijkpark. Van de 160.000 vierkante meter kantoorruimte stond de helft langdurig leeg.”

Het nieuwe college startte met het optuigen van een armoedebeleid. Het doel was inwoners van Diemen die dat nodig hadden hulp kregen en kinderen uit gezinnen die het niet breed hadden mee konden doen aan activiteiten zoals sport. “We hebben toen een robuust stelsel neergezet”, aldus Scholten.

In 2007 dacht het college na over de toekomst van Bergwijkpark. “De kantoorpanden en de grond waren geen eigendom van de gemeente en wij waren ook niet van plan die te kopen. We zijn op zoek gegaan naar instrumenten om marktpartijen te verleiden om het gebied te ontwikkelen en wilden er tegelijkertijd stevig grip op houden. Dus dat het een wijk zou worden die aan onze wensen zou voldoen en waar het aangenaam wonen is. We hebben toen een goed juridisch kader opgesteld met een flexibel bestemmingsplan en een grof ontwerp wat er resulteerde in een stuk waarmee wij marktpartijen konden benaderen. Woonstichting De Key besloot in die periode om in Bergwijk zeshonderd tijdelijke containerwoningen voor studenten te bouwen. Die woningen staan er tot eind 2022. Dat zorgde voor reuring in het gebied. Wij hadden het geluk dat Snippe Projecten BV en andere investeerders het gebouw Diemer Vijver kochten en daarin studentenwoningen hebben gemaakt. Dit is in de loop de jaren uitgegroeid tot Our Domain: de campus en woningen voor young professionals. Die ontwikkeling heeft geweldig geholpen bij het verbeteren de omgeving van het station.”

Snippe was onder de indruk van de korte lijnen met het gemeentebestuur en het slagvaardige handelen van de gemeente. Hij wilde daarom met de gemeente de wijk Holland Park te ontwikkelen. Daar staan al veel woningen en worden er in de komende jaren nog veel gebouwd. Holland Park zal uiteindelijk ruim 4.000 woningen tellen.

Scholten nam na vier jaar de portefeuille Financiën over van Leo Worm, die afscheid nam als wethouder. Het college van B en W moest in die periode stevig bezuinigen. “Wij hebben toen een aantal maatregelen genomen. We hebben het plan voor Plantage de Sniep opgedeeld in partjes. Er ging steeds een klein deel van het plan in de verkoop. Als die woningen waren verkocht ging de bouw van start. Het voordeel was dat er schot in de bouw kwam. Daarnaast hebben wij met organisaties en verenigingen overleg gevoerd over bezuinigingen. We hebben geleidelijke en overzichtelijke bezuinigingen doorgevoerd. Daardoor zijn er geen zaken kapot gegaan. Ook hebben wij stevige bezuinigingen binnen onze eigen organisatie uitgevoerd. Wij hebben de vraag gesteld hoe wij met minder mensen hetzelfde zouden kunnen blijven doen.”

Door de nieuwbouw is het aantal inwoners van Diemen enorm gegroeid. Diemen telde begin dit jaar 30.800 inwoners. Dit aantal zal de komende jaren aanzienlijk toenemen. Scholten: “De groei van Diemen heeft een positief effect op de financiële positie van de gemeente. We maken extra kosten, maar krijgen meer geld van het Rijk. Per saldo hebben wij de beschikking over meer geld. Daarmee kunnen wij de voorzieningen in Diemen op peil houden en zelfs verbeteren, denk daarbij aan accommodaties voor cultuur en sport, maar het is ook goed voor verenigingen, winkels en restaurants.” Scholten wordt wel eens verweten dat hij heel Diemen wil volbouwen. “Bij mij staat altijd voorop  dat Diemen een prettige gemeenschap moet zijn om in te leven en in te wonen. Wij hebben veel aandacht voor het sociaal domein en een mooie, schone openbare ruimte. Bij een prettige gemeente horen ook woningen. In deze regio is een tekort aan sociale huurwoningen en woningen met een middelduur. Wij bouwen sociale huurwoningen op Plantage de Sniep en eind 2020 starten we met een flink aantal sociale huurwoningen en woningen met een middelhuur bouwen in Holland Park. Maar we hebben desondanks nog steeds een enorm tekort aan betaalbare woningen.”

Er is veel kritiek op het plan om woningen binnen de bebouwde kom te bouwen. Scholten: “Wij hebben als college van B en W besloten om vier zoeklocatie aan te wijzen voor de bouw van sociale huurwoningen: in Buitenlust, de Harmonielaan, Venser en de Griend. De vraag was: gaan wij bouwen in bijvoorbeeld het groen, zoals het Diemerbos? Wij hebben besloten de grote groenstructuren intact te houden en plannen te maken binnen de bestaande bebouwing.”

Er is veel verzet tegen dat plan.
Scholten: “Mensen wonen naar tevredenheid in die wijken. Ik begrijp dat zij in verzet komen. Zij maken zich zorgen over zaken als verkeer, groen en speelgelegenheden. Wij luisteren naar de bewoners en proberen met een voor iedereen aanvaardbare oplossing te komen. Een aantal bewoners zal altijd tegen nieuwbouw in hun wijk blijven. Maar als bestuurders moeten wij ook denken aan mensen die een woning nodig hebben of mensen van wie hun kinderen op zoek zijn naar een betaalbare woning. Uiteindelijk beslist de Raad of de plannen aanvaardbaar zijn.”

Er is wel eens het verwijt dat jij niet naar de mensen luistert.
“Scholten: “Ik luister naar iedereen, maar wij hebben als gemeente te maken met tegengestelde belangen: mensen die geen nieuwbouw in hun wijk willen en mensen die op zoek zijn naar een woning. Vaak komen wij wel tot goede oplossingen, maar wij zullen het nooit iedereen naar de zin kunnen maken.”

Wat vind je van de persoonlijke kritiek op jou?
Scholten: “Er is altijd kritiek op hetgeen de gemeente doet. Ik denk dat de meeste mensen kritiek leveren uit betrokkenheid bij hun gemeenschap. Het verschil met de periode toen ik begon en is de rol van sociale media. Daar maken sommige mensen de kritiek soms heel persoonlijk. Die persoonlijke kritiek leg ik meestal naast mij neer. Die kritiek is niet op mij als mens gericht, maar op mijn rol als wethouder.”