Coalitieakkoord aangenomen door de Diemense raad

Door Sofie Kuilman op 22 mei 2022

Foto: Gemeente Diemen

Donderdag 19 mei is het coalitieakkoord van Groen Links, D66, Ons Diemen en PvdA aangenomen door de raad. Ook werd het nieuwe college geïnstalleerd, waar Marian Everhardt voor de PvdA plaats in neemt.

Hieronder lees je de bijdrage van Sofie Kuilman tijdens de raadsvergadering:

We leven best in een ingewikkelde tijd. Waar het eerder vanzelfsprekend was dat de volgende generaties het beter kregen, is dat nu niet meer het geval. Kansenongelijkheid neemt toe en bestaanszekerheid is geen vanzelfsprekendheid meer. Waar je wieg staat maakt uit voor de kansen die je in het leven krijgt. Er is een tendens zichtbaar dat armen steeds armer worden en de rijken juist steeds rijker. En het lijkt ook alsof mensen steeds minder geduld hebben met elkaar, met polarisatie en onbegrip tot gevolg.

Tegelijkertijd zijn er veel uitdagingen die we de komende jaren met elkaar het hoofd moeten bieden. Denk bijvoorbeeld aan de wooncrisis, de klimaatcrisis en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Ook Diemen moet hierin verantwoordelijkheid nemen. En daarom is de Partij van de Arbeid trots op dit coalitieakkoord. Een akkoord waarmee we de uitdagingen van onze tijd bij de horens vatten en waar mijn sociaal-democratische hart sneller van gaat kloppen.

Het is een akkoord waarmee we de toenemende kansenongelijkheid en bestaansonzekerheid, die veel inwoners voelen, bestrijden, onder andere door een nieuwe schuldenaanpak met schuldenpauze, door te experimenteren met bijverdienen in de bijstand, door nog breder in te zetten op de bestrijding van laaggeletterdheid en door samen met scholen huiswerkbegeleiding en bijlessen op school mogelijk te maken.

Met dit akkoord gaan we ook verder met de bestrijding van de wooncrisis. We blijven betaalbare woningen bouwen, we reguleren de markt waar we kunnen en we zorgen dat de schaarse woningen zo eerlijk mogelijk verdeeld worden.

Ook zetten we ons onverminderd in voor een groene gemeente – waar het voor mens en dier fijn is om te verblijven – en een duurzame gemeente. De energietransitie is en blijft een grote uitdaging, waarbij we ervoor moeten waken dat groepen op achterstand raken en niet mee kunnen komen. Daarom is de PvdA blij dat er een concreet actieplan energiearmoede wordt uitgewerkt.

In het coalitieakkoord staan natuurlijk nog veel meer plannen en acties, je leest ze allemaal hier: Coalitieakkoord 2022-2026. De PvdA ziet er naar uit om met dit akkoord in de hand de komende jaren met en voor Diemen aan de slag te gaan.

Sofie Kuilman

Sofie Kuilman

Ik ben Sofie Kuilman, geboren en getogen in Diemen. Sinds 2018 zit ik in de gemeenteraad. Het is mij een eer en genoegen dat ik tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 de lijst aan mag voeren! De afgelopen maanden hebben we op straat veel gesprekken gevoerd met inwoners van onze mooie gemeente. Gesprekken waar ik erg

Meer over Sofie Kuilman