Beantwoording schriftelijke vragen over de Stadspas

28 oktober 2021

Eind september stelde de fractie vragen aan het college over de het gebruik van de Stadspas in Diemen, zie ook het nieuws bericht van 22 september. De antwoorden van het college op de vragen lees je hieronder:

Geachte heer, mevrouw,

Op 21 september 2021 heeft de fractie van PvdA Diemen aan het college schriftelijke vragen gesteld over de Stadspas, omdat de gemeente Diemen zo goed als niet vertegenwoordigd zou zijn als het gaat om aanbiedingen en of voordelen. Onderstaand treft u de beantwoording van uw vragen.

Vraag 1.

Bent u op de hoogte van het feit dat veel inwoners van Diemen dit als een gemis zien?

Antwoord

De gemeente Diemen heeft op verzoek van de raad de Stadspas Amsterdam ingevoerd. Diemen had toen zelf weinig eigen cultureel aanbod en er was veel vraag of de Stadspas ook in Diemen verstrekt kon worden. Hierdoor kunnen inwoners gebruik maken van het cultureel aanbod in Amsterdam. Contact met Stadspashouders verloopt via de gemeente Amsterdam. Bij de gemeente Diemen zijn geen klachten bekend over het Stadspasaanbod. De enige signalen die de gemeente tot nu toe heeft ontvangen, is dat mensen er blij mee zijn.

Vraag 2.

Is er beleid op het enthousiasmeren van Diemense instellingen en bedrijven om acties m.b.t. kortingen?

Antwoord

Stadspas Amsterdam heeft een aparte afdeling die zich bezig houdt met relatiebeheer, inclusief de relaties in de gemeente Diemen. Aanbieders die interesse hebben in samenwerking met de Stadspas kunnen hiervoor contact opnemen met de hiervoor aangestelde relatiemanagers. Het beleid van Stadspas Amsterdam is dat organisaties uit Diemen kunnen aansluiten die passen binnen het Stadspasaanbod en ook aantrekkelijk zijn voor Amsterdamse pashouders. Om aanbieders uit Diemen op het terrein van sport, cultuur en recreatie enthousiast te maken voor een samenwerking zijn zij enkele jaren geleden aangeschreven door relatiebeheer van Stadspas Amsterdam. De gemeente Diemen heeft hiervoor in samenwerking met team economische zaken een bestand aangeleverd. Het resultaat was echter gering. Op dit moment wordt samengewerkt met 16 organisaties in Diemen, vooral scholen waar de ouderbijdrage wordt vergoed.

Vraag 3.

Als er geen beleid op is, bent u dan van plan om dit alsnog te doen?

Antwoord

Voor de aanbiedingen met de Stadspas nemen de aanbieders 50% van de kosten voor hun rekening. Veel aanbieders op het gebied van cultuur, recreatie en sport zijn zwaar getroffen door de coronamaatregelen. Het vragen om kortingen te verstrekken aan Stadspashouders is meer op zijn plaats wanneer de economie meer is aangetrokken. Hiervoor zal aan Stadspas Amsterdam gevraagd worden om ook Diemense aanbieders te enthousiasmeren. Opnieuw een bestand van potentiële aanbieders aanleveren is mogelijk. Het is voor Diemenaren en de Diemense identiteit zeker interessant om hier te kijken wat haalbaar is.

Het college vertrouwt erop u met bovenstaande beantwoording voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van Diemen,

T. Kemper, secretaris

E. Boog, burgemeester