Beantwoording schriftelijke vragen over de energietoeslag

22 februari 2023

Zoals te lezen in het bericht van 24 januari stelde de fractie schriftelijke vragen over de energietoeslag. Hieronder lees je het antwoord van het college:

Beantwoording schriftelijke vragen fractie PvdA Diemen inzake energietoeslag 2023

Geachte leden van de fractie,

Naar aanleiding van de wetswijziging die het mogelijk maakt om in 2023 opnieuw de eenmalige energietoeslag uit te keren, zijn op 23 januari 2022 door de fractie van PvdA Diemen schriftelijke vragen gesteld, krachtens artikel 48 van het Reglement van Orde[1].

De vragen worden hieronder puntsgewijs beantwoord.

1. Wat zijn de gevolgen voor inwoners van Diemen dat de wetswijziging pas in juni van kracht wordt?

Antwoord:
Het streven van de gemeente Diemen is om rechthebbenden op deze energietoeslag zo snel mogelijk na inwerkingtreding van de wet uit te keren.

Negatieve gevolgen van de late wetswijziging zullen vooral inwoners betreffen die voor de inwerkingtreding van de wet een tweede hoge jaarrekening ontvangen. Met andere woorden, die inwoners die de energietoeslag 2022 nodig hadden om de jaarrekening over 2022 te kunnen betalen en die in de eerste helft van 2023 een nieuwe jaarrekening ontvangen. Voor hen is het risico op het ontstaan of verergeren van financiële problemen het grootst.

2. Is het – net als in 2022 – mogelijk om vooruitlopend op de wetswijziging alvast de energietoeslag (deels) uit te keren en zo te voorkomen dat inwoners in de problemen raken?

Antwoord:
Ja, vooruitlopend op de wetswijziging mogen gemeenten € 500 betalen aan huishoudens die recht hadden op de energietoeslag 2022.

In Diemen is dit echter niet haalbaar omdat de gemeente nog volop bezig met de uitvoering van een steunimpuls, een aanvullend pakket aan maatregelen voor inwoners die door de prijsstijgingen in de financiële problemen (dreigen te) raken. Momenteel wordt onder meer gewerkt aan de uitvoering van een energietoeslag naar draagkracht en een energietoeslag voor studenten.

Inwoners die in financiële problemen raken, kunnen contact opnemen met Sociale Zaken om te bespreken welke inkomensondersteuning op maat mogelijk is, bijvoorbeeld een aanvraag individuele bijzondere bijstand.

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van Diemen,

de burgemeester, E. Boog

de secretaris, G.T. Wildeman

[1]   Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad van Diemen 2021